Home Alumni Udruga UWC Hrvatska

Udruga UWC Hrvatska

Udruga UWC Hrvatska

Redovni članovi UWC Hrvatska su hrvatski stipendisti – alumni – koji su završili neki od UWC koledža ili Kratki UWC program. Redovni susreti i komunikacija omogućuju nam da održavamo kontakte sa svojom generacijom, kao i sa starijima i mlađima od sebe, te da aktivno sudjelujemo u selekcijama novih kandidata i prikupljanju sredstava za stipendije ili da organiziramo zbivanja u duhu UWC vrijednosti. Roditelji, članovi obitelji i prijatelji koji to žele mogu postati podupirući članovi. 

Hrvatski Nacionalni odbor UWC sastavni je dio naše Udruge.

Reunion

Dvaput godišnje, početkom srpnja i koncem prosinca, u Hrvatskoj se održava reunion, kada se okupljaju bivši, sadašnji i novoizabrani stipendisti. Dobrodošli su i roditelji, članovi obitelji i prijatelji koji podržavaju UWC u Hrvatskoj. Na ljetnom reunionu novoizabrani stipendisti dobivaju mnoštvo korisnih savjeta i podršku za iskustvo koje ih čeka. Alumni koji su upravo maturirali postaju punopravni članovi Udruge. 

Rad u zajednici

Od 2005. godine, živahna druženja puna smijeha i sentimenata, kojima obiluje svaki ljetni reunion, obogatili smo istinskom UWC vrijednošću: radom u zajednici. Od tada smo svaki ljetni reunion posvetili nekoj udruzi ili nekom projektu, radili za njih ili s njima cijeli dan, upoznali i naučili nešto novo: čistili smo muzej starog rudnika srebra na Medvednici, pretovarivali sijeno i kopali kanale za navodnjavanje za Udrugu za terapijsko jahanje "Krila", čistili dom Centra "Slava Raškaj" za djecu s oštećenjima sluha i govora, družili se i igrali s djecom u Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Put u život (PUŽ), raščišćavali golemi tavan Centra za rehabilitaciju Dom Lekić u Pustodolu, družili se i upoznavali s mladim Romima u romskom naselju Kuršanec.

Promocija

Kao i u mnogim drugim zemljama, UWC alumni angažirani su u organizaciji natječaja za UWC stipendije te u predstavljanju UWC koledža u gradovima i školama diljem Hrvatske, kako bi što više potencijalnih kandidata doznalo za UWC natječaj.

Fundraising

UWC otvara nove horizonte i usmjerava živote prema neslućenim daljinama. Prikupljanjem sredstava za nove stipendije UWC alumni imaju priliku pomoći novim generacijama učenika da dobiju priliku kakva je i nama bila pružena. Osobni prilozi, kao i pomoć u pronalaženju novih izvora financijske potpore, svjedoče da cijenimo vrijednost našeg vlastitog UWC iskustva.

Inicijative

Proteklih godina bivši su stipendisti inicirali i proveli više zanimljivih i korisnih projekata:

  • UWC Ekipa Play dosad je dvaput gostovala u Hrvatskoj i u tri različite ustanove provodila terapiju igrom za djecu bez roditelja, djecu i odrasle s posebnim potrebama i mlade s poremećajima u ponašanju, te edukativnu radionicu za stručno osoblje. Upravo se planira njihov treći dolazak u Hrvatsku.
  • Učenici glazbe iz UWC Adriatic gostovali su u Hrvatskom glazbenom zavodu i održali koncert s ciljem promocije UWC koledža u Hrvatskoj i prikupljanja sredstava za stipendije.
  • Učenici Tehničke škole "Nikola Tesla" u Vukovaru bili su na jednotjednom gostovanju u UWC Mostar, gdje su sudjelovali u nastavi i drugim zbivanjima u koledžu, poput tribine o podijeljenim gradovima. Njihovi doživljaji u poticajnom međunarodnom i etnički mješovitom okruženju UWC koledža Mostar ohrabrili su ih da u svom gradu i u svojoj školi pokrenu inicijative koje su donedavno smatrali nemogućima.

Networking

UWC alumni žive i rade u mnogim zemljama. Održavanjem veza, kroz privatna druženja i profesionalne kontakte, omogućujemo širenje pozitivnih iskustava i znanja u zajednicama u kojima živimo.